3.IBSA SP U KUGLANJU: USPJEŠAN NASTUP HRVATSKE

3.IBSA SP  U KUGLANJU: USPJEŠAN NASTUP HRVATSKE

Hrvatska kuglačka reprezentacija slijepih i slabovidnih uspješno je nastupila na 3. IBSA SP u kuglanju za slijepe i slabovidne, održanom u Rakovicama, Slovačka,  24.-31.05.2015. 

Prvo su nastupile kuglačice u ekipnoj konkurencij, koje su osvojile  zlato sa srušenih 2010 čunjeva i oborile novi SR ekipno za žene. Reprezentacija je nastupila u sastavu Petra Deša, Evica Šerfez i Ruža Markešić. Rezerva: Željka Peška, B2. 

Muška ekipa sa srušena 3921 čunjem osvojila je brončano odličje u sastavu Stjepan Đunđek, Ranko Milutinović, Darko Sarapa, Vedran Dumenčić, Zlatko Vučenović i Villiam Jelušić. Rezerve: Enver Jusić, Izet Hasanagić i Mirko Štajdohar. 

U mješovitim parovima (Tandem mix), imali smo 6 parova. 

U kategoriji B3 zlato je osvojio  mješoviti par Ruža Markešić i Zlatko Vučenović.

Srebra su osvojili mješoviti parovi u kategoriji B1 Petra Deša i Stjepan Đunđek  te u kategoriji B2 Evica Šerfez i Villiam Jelušić. Međusobni dvoboj imali su predstavnici Hrvatske u ¼ a par Šerfez/Jelušić bio je bolji od para Peška/Sarapa. 

U pojedinačnoj konkurenciji u B1 kategoriji  (2x120 hitaca) zlatne medalje i nove svjetske rekorde imaju Petra Deša i Stjepan Đunđek. Deša je srušila ukupno 1254 čunja. U kvalifikacijama 619, što je u tom trenutku bio novi SR u 1x120hitaca, a u finalu jer popravila rezultat i srušila 635 čunjeva i popravila SR. Đunđek je u kvalifikacijama srušio 614 čunjeva i kao drugoplasirani po rezultatu kvalificirao se u finale. U finalu je odigrao odličan meč i srušio 631 čunj s ukupno 1245 srušenih čunjeva oborio novi SR u 2x120 hitaca pojedinačno. 

Osim Đunđeka u finale su se plasirali Enver Jusić s 574 srušena čunja kao 4 iz kvalifikacija. U finalu je imao 523 čunja i na kraju je osvojio 6. mjesto s 1097 srušenih čunjeva. Ranko Milutinović  u finale se plasirao s 540 srušenih čunjeva. U finalu je imao 533 srušena čunja i zauzeo 7. mjesto. 

U pojedinačnoj konkurenciji u B2 kategoriji kod kuglača imali smo 3 predstavnika. U finale se uspio jedino plasirati Villiam Jelušić s 699 srušenih čunjeva. No u finalu je odigrao skromno i srušio 662 čunja te na kraju zauzeo 10. mjesto. Debitant Izet Hasanagić opravdao je svoj nastup jer rezultatski bio u prosjeku koji je imao na pripremama. Srušio je 649 čunjeva i osvojio 17.mjesto. Darko Sarapa srušio je 646 čunjeva što mu je bilo dovoljno za 19.mjesto na SP. 

Puno bolje rezultate u ovoj kategoriji (B2) imaju kuglačice. Iznenađujuće prvo mjesto i zlatnu medalju osvojila je Željka Peška. Ona je u kvalifikacijama imala najbolji rezultat od 688 srušenih čunjeva, 18 više od drugoplasirane Poljakinje. Druga naša predstavnica Evica Šerfez ušla je u finale kao  7 plasirana s 648 srušenih čunjeva. Šerfez je u finalu imala bolji nastup srušila je 661 čunj što je bio treći rezultat finala. No na kraju je zauzela nesretno 4. mjesto. 

Željka Peška u finalu je srušila manje čunjeva nego u kvalifikacijama (653) sveukupno 1341 čunj što je bilo dovoljno za osvajanje prvog mjesta na SP. 

U kategoriji B3 kuglačica Ruža Markešić,, osvojila je srebrno odličje sa 1410 čunjeva. Markešić je imala najbolji rezultat nakon kvalifikacija (743). U finalu je odigrala vrlo loš meč te je na kraju osvojila srebrnu medalju.  Kod kuglača, Zlatko Vučenović  sa srušenih 1450 čunjeva osvojio je brončano odličje.  Mario Muškardin, nakon 16 godina kvalificirao se u finale, s 705 srušenih čunjeva ušao je kao 11 u finale. U finalu je imao  odličan nastup i srušio 733 čunja. Nitko od ostalih 11 kuglača koji su se plasirali u finale nisu uspjeli srušiti više od Muškardina. No zbog slabijeg rezultata iz kvalifikacija na kraju je Muškardin zauzeo ukupno 6. mjesto s 1438 srušenih čunjeva. Mirko Štajdohar u kvalifikacijama je srušio 675 čunjeva i na kraju zauzeo 20.mjesto. 

U disciplini Single 1x120 hitaca, (rezultati finala), Hrvatska je osvojila 3 zlatne medalje (P.Deša, S.Đunđek i M.Muškardin, i 3 brončane medalje (Z.Vučenović, R.Markešić  i E.Šerfez.)

Reprezentacija je ostvarila više nego uspješan nastup na SP. Ukupno smo osvojili 16 medalja uključujući i Single discipline.

Organizacija SP je bila dobra. Kuglana i Hotel u kojem smo bili smješteni takodjer vrlo dobri. Najveći problem za sve sudionike je bio prezgusnut raspored natjecanja. Jer smo više od 12h provodili na kuglani jer  je SP odigrano na 4 staznoj kuglani. 

Čestitamo svim kuglačica i kuglačicama na postignutim rezultatima, hvala svim asistentima/dodavačima i trenerima na suradnji i radu s reprezentativcima na ovom SP.

Takodjer hvala našim kolegama i navijačima, na podršci i navijanju  koji su u Hrvatskoj putem live prijenosa pratili nastupe reprezentacije na SP.

Rezulati na slijedećem web linku, fotografije u Fotogaleriji: 

http://sazps.sk/c/69/ninepin-bowling-wch-2015.html
Ruža Markešić

Fotogalerija