6 MEDALJA ZA HRVATSKU - 2.SP U KUGLANJU, Sarajevo 2011

6 MEDALJA ZA HRVATSKU - 2.SP U KUGLANJU, Sarajevo 2011

HRVATSKA NAJUSPJEŠNIJA REPREZENTACIJA

 

U Sarajevu, BIH, od 28.05 do 02.06.2011. održano je 2.IBSA Svjetsko prvenstvo u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe. Nastupilo je 10 reprezentacija s ukupno 110 kuglača i kuglačica.

Hrvatska reprezentacija nastupila je 13 kuglača i kuglačica. Natjecanje je održano u Olimpijskom kompleksu Zetra, na novoj osmerostaznoj kuglani u dvorani „J.A. Samaranch“.

 

Hrvatska je vrlo uspješno nastupila na ovom Svjetskom prvenstvu, osvojila je šest medalja od toga 4 zlatne, i dvije srebrene medalje.

 

Prvog dana natjecanja, u nedjelju, 28.05. nastupile su članice ženske ekipe, Petra Deša, 570, Evica Šerfez, 667 i Ruža Markešić 732 srušena čunja. Petra Deša svojim je nastupom u ekipnom dijelu ostvarila prednost nad kuglačicama iz Rumunjske i Njemačke dok su Evica Šerfez i Ruža Markešić uspješno svojim nastupom održali prednost, te na kraju osvojili zlatnu medalju s novim ekipnim svjetskim rekordom, ukupno srušenih 1972 čunja.

Članovi muške reprezentacije nastupili su prvog dana sa dva igrača u ekipnoj konkurenciji (Stjepan Đunđek, 600, i debitant Stojan Bjelajac, s 570) srušenih čunjeva, drugog natjecateljskog dana nastupili su ostali članovi momčadi te pojedinci u kvalifikacijama po kategorijama. Hrvatska muška reprezentacija nakon ukupno pet igrača u momčadskom dijelu nalazila se na drugom mjestu s minusom od 28 čunjeva ispred prvih Njemaca, a na trećem mjestu nalazila se reprezentacija Poljske. Naš posljednji igrač u momčadskom dijelu Mirko Štajdohar vrlo uspješno je svladao konkurenciju te je Hrvatska osvojila zlato i u ekipnom dijelu natjecanja za kuglače. Srušila je ukupno 1954 čunja. Medalju su osvojili slijedeći kuglači: Stjepan Đunđek, Stojan Bjelajac, Stanko Jerković, Villiam Jelušić, Vedran Dumenčić i Mirko Štajdohar.

 

U pojedinačnom dijelu natjecanja po kategorijama djevojke su bile uspješnije od dečkih. Petra Deša u finalu kategorije B1 osvojila je srebrenu medalju s ukupno srušenih 1115 čunjeva te tako ponovila pojedinačni plasam u odnosu na SP 2007. kada je takodjer bila druga pojedinačno. Evica Šerfez, B2 takodjer je ponovila plasman iz 2007. naime obranila je naslov svjetske prvakinje u kategorij B2, bez obzira što je imala nešto slabiji prvi nastup u finalu je bila uvjerljivo najbolja te je na kraju zasluženo osvojila zlatnu medalju s 1349 srušenih čunjeva. U kategorij B3 Ruža Markešić se rezultatom iz kvalifikacija od 732 srušena čunja uvjerljivo se plasirala u finale dok su protivnice imale dosta čunjeva zaostatka. No, u finalu Markešić je skromnom igrom ipak uspjela održati zalihu čunjeva iz kvalifikacija te je na kraju osvojila prvo mjesto unatoč vrlo lošoj igri u finalu.

 

Što se tiče nastupa pojedinaca u finalima po kategorijama većina kuglača iz Hrvatske se uspjela plasirati u finala. U kategoriji B1 u finale su se kvalificirali Stjepan Đuenđek i debitant Stojan Bjelajac. No konkurencija je bila bolja od naših kuglača te su oni na kraju zauzeli 5 mjesto (Stjepan Đunđek), odnosno 7 mjesto Stojan Bjelajac, a Ranko Milutinović s 500 srušenih čunjeva osvojio je 11. mjesto od ukupno 21 kuglača koliko ih je nastupilo u kvalifikacijama u ovoj kategoriji. Osam najboljih nastupilo je u finalu.

U kategoriji B2 imali smo tri kuglača, sva trojica su se plasirala u finale (12 najboljih od ukupno 24 koliko ih je nastupilo u kvalifikacijama). U finale su se plasirali Villiam Jelušić, kao 12. zatim nas je ugodno iznenadio Darko Sarapa kao 7., sa svojim plasmanom u finale. Osim njih u finale se kao osmi po rezultatu plasirao Stanko Jerković. U finalu je najbolje odigrao Stanko Jerković koji se s osmog mjesta uspio probiti do drugog mjesta i srebrene medalje zaostavši samo 12 čunjeva za zlatom kojeg je osvojio slovenski kuglač. Sarapa je na kraju zauzeo 11.mjesto pojedinačno, a Villiam Jelušić 9. mjesto pojedinačno.

 

 

U kategoriji B3 u finale se plasirao Zlatko Vučenović i Mirko Štajdohar, dok se nije uspio plasirati Vedran Dumenčić i Mario Muškardin. U finalu Zlatko Vučenović odigrao je bolje (722 srušena čunja) nego u kvalifikacijama, (702) što mu je na kraju donijelo ukupno 9.mjesto. Mirko Štajdohar je imao obrnut nastup u kvalifikacijam 725, no vrlo skroman nastup u finalu s 680 srušenih čunjeva ukupno mu je na kraju bilo dovoljno za 12 mjesto u finalu.Vedran Dumenčić bio 19. a Mario Muškardin 24. U ovoj kategorij nastupilo je ukupno 27 kuglača u kvalifikacijama.

 

Komplete rezultate, kao i nekoliko fotografija možete vidjeti ispod ovog teksta.

Fotogalerija

Dokumenti