BREŠKOVIĆ BEZ BRONCE NA PI RIO 2016

BREŠKOVIĆ BEZ BRONCE NA PI RIO 2016

Prva hrvatska judašica u povijesti paraolimpijskih igara Lucija Brešković izborila je borbu za broncu u kategoriji do 70 kg na PI u Rio de Janeiru.

Brešković, koja se natječe u kategoriji slabovidnih, je u prvoj borbi dana izgubila ipponom od svjetske prvakinje i brončane iz Londona Mađarice Nikolett Szabo, no potom je u repesažu ipponom pobijedila Britanku Nataliu Greenhough izborivši borbu za treće mjesto. Za broncu će se boriti Naomi Soazo iz Venezuele.

"Nakon poraza u četvrtfinalu, malo sam mirnije ušla u borbu protiv Britanke, premda to nije još kao što bi trebalo biti. Imala sam dosta pogrešaka jer sam bila brzopleta. Do sada sam je dva puta pobjeđivala i možda sam zbog toga mislila da ću je lagano dobiti. Zbog toga sam na početku malo brzala," kazala je 21-godišnja Kaštelanka, trećeplasirana s posljednjeg prvenstva Hrvatske u redovnom judu.

Članica judo kluba Kaštela bila je oduševljena atmosferom u Carioca Areni koja je od ranog jutra bila puna.

"Tresla sam se od zagrijavanja do početka borbe, nisam znala gdje sam. "Stvarno je bila buka u dvorani, osjećaj je bio super. Ali kada sam osjetila tatami sve je prestalo i bila sam maksimalno koncentrirana. Nadam se da će tako biti i poslijepodne."

Borbom u represažu zadovoljan je i njezin trener Boško Rozga.

"U drugoj borbi je bilo bolje. Protivnica je bila čvrsta. Radila je dobar defanzivni blok. Na početku je Lucija malo srljala premda nije bio takav dogovor. Kasnije je kontrolirala borbu i sa dva bacanja stigla je do pobjede. Jako sam zadovoljan," kazao je Boško Rozga koji se također osvrnuo na atmosferu u dvorani.

"Kod nas u judu nije baš navika da su tribine ovako pune. Ovo je jedna predivna atmosfera i ja kao trener imam jednu dozu uzbuđenja. Međutim, kada krene borba nakon prvog kontakta s protivnikom sve se zaboravlja," dodao je.

Lucija je u prvom kolu izgubila od svjetske prvakinje Szabo premda je i u toj borbi bila blizu uspjeha. Tri minute je bila bolja i aktivnija, no ključni trenutak se dogodio 50 sekundi prije kraja.

"Bila je to dobra i ravnopravna borba. U prve tri minute sam bila bolja i aktivnija, ali 50 sekundi prije kraja Mađarica me primila za nogu što nije dozvoljno. To je vidio jedan sudac, nažalost ne i dva i ona je iz te akcije došla do wazarija. U zadnjoj minuti sam pokušala nadoknaditi zaostatak, išla sam naprijed, ali nisam uspjela i Szabo je upisala još jedan wazari,"

Borba za brončanu medalju:

U susretu za treće mjesto u kategoriji slabovidnih do 70 kg mlada Kaštelanka je izgubila na yuko od paraolimpijske pobjednice iz Pekinga Naomi Soazo iz Venezuele.

"Nažalost, nisam uspjela. Bila sam blizu, da je borba još malo potrajala vjerujem, da bi je pobijedila. Željela sam tu broncu, imala sam priliku, ali nisam uspjela," kazala je tužna i razočarana 'Luce', prva hrvatska judašica u povijesti paraolimpijskih igara.

"Nisam radila što mi je trener rekao. Kao da sam se prepala. Da sam odmah radila što mi je kazao, sigurno bi je pobijedila. Tehnički sam puno jača, no ona je iskusnija. To me najviše živcira, ubija me to njihovo iskustvo," dodala je judašica JK Kaštela.

Lucjin trener, Boško Rozga poručio je kako je ponosan na njezin nastup, naglasivši kako je presudilo iskustvo njezinih suparnica.

"Tužan sam jer je Lucija izgubila za dlaku. Presudilo je neiskustvo. Pričali smo sat vremena prije borbe da treba ući jako u meč, međutim bila je impresionirana. Trebalo je proći neko vrijeme da shvati da može s njom. Ali jako sam ponosan na sve njezine borbe. Pokazala je da se može nositi sa svima, nadam se kako će u Tokiju biti bolje," kazao je Rozga.

Lucija se judom počela baviti prije pet godina, a njezin dosadašnji najveći uspjeh je treće mjesto s europskog prvenstva u portugalskom Odivalesau prošle godine. U ožujku ove godine bila je treća na seniorskom prvenstvu Hrvatske za sportaše bez invaliditeta, a za nastup u Riju dobila je pozivnicu početkom ove godine.

"Mi smo se za Rijo pripremali nekoliko mjeseci, a drugi nekoliko godina," kazao je Rozga, dok je Brešković dodala: "U Riju sam bila među najmlađima. Snagu sam uhvatila, tehniku također, ali nedostaje mi iskustva i na tome su me moje protivnice dobile. Ja treniram judo pet godina, a one svaka više od deset godina," kazala je.

Za Luciju su ovo bile prve POI i prepuna dojmova napušta Rijo.

"Sve je bilo super, savršeno osim rezultata. Upoznala sam mnogo sportaša, atmosfera u selu je bila neopisiva," dodala je.

Na kraju je željela pozdraviti svoje najveće navijače roditelje, te brata Ladislava, te sestre Katarinu, Jelenu i Riu.

"Rita ima tri godina i ona bi sada sigurno tukla sve ove koje su mene pobijedile," kazala je sa smiješkom studentica Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Video: HRT, Sport, Dnevnik, izajava prije borbe za medalju: http://sport.hrt.hr/351491/lucija-breskovic-izborila-borbu-za-broncu

Fotogalerija ispod ovog teksta:

Damir Senčar, foto, HINA

tekst: HINA

Fotogalerija