IM MEMORIAN STANKO JERKOVIĆ (1954-2015)

IM MEMORIAN STANKO JERKOVIĆ (1954-2015)

Poštovane članice ovim putem Vas informiramo o jednoj tužnoj vijesti. 28.07.2015 godine iznenada je preminuo kuglač i predsjednik Sportskog kluba slijepih "Zagreb g. Stanko Jerković

U ime svih članica Hrvatskog športskog saveza slijepih izražavamo sućut obitelji a Stanku neka je vječna slava i hvala. 

Posljednji ispraćaj Stanka Jerkoivća biti će  ponedjeljak 03.08.2015, u 10.50h na groblju Mirogoj, a ukop na groblju Sv.Martina, Mratovo, općina Promin, Šibensko-Kninska Županija. 

U tekstu ispod nekoliko riječi i fotografija u spomen na Stanka Jerkovića.

Predsjednik HŠSS-a                                                                                                                               Duško Petrović 

Posljednje zbogom i veliko hvala 

Otišao je Stanko Jerković (r. 1954.) – predsjednik Sportskog kluba slijepih "Zagreb“, osim funkcije predsjednika kluba bio je dugogodišnji sportski djelatnik, dopredsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih i Zagrebačkog športskog saveza invalida, izbornik hrvatske kuglačke reprezentacije slijepih i slabovidnih, trener i asistent cijelog niza generacija slijepih i slabovidnih kuglačica i kuglača. Veliki čovjek koji me je u kuglanje uključio 2005. godine. Tada, 17-godišnjakinji bila je velika čast po prvi puta nastupiti za žensku kuglačku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Rijeci. Velika čast, ogromna trema, koju je Stanko, više očinski nego trenerski ili kolegijalno znao razbiti i od svakog od nas izvući najbolje.

Stanko je bio čovjek pun strpljenja, vedrog duha i volje za pomoći svima, voljan naučiti svakoga tko je želio kuglati ili na bilo koji način sudjelovati u razvoju kuglanja za slijepe i slabovidne. 

U Zagrebačkom sportskom savezu osoba s invaliditetom mnogo je učinio za sve, a posebno za nas koji nismo iz grada Zagreba. Snagom volje i upornošću uredio je da primamo stipendiju za svoja sportska dostignuća i izjednačimo svoj status s ostalim vrhunskim sportašima.

Vrhunski sportaš koji je od prvog europskog prvenstva  1998. u Košicama, u Slovačkoj nastupao za mušku reprezentaciju, ostvario je vrhunske rezultate, više puta bio europski i svjetski pojedinačni i ekipni prvak u svojoj kategoriji. Kuglač kojeg je bilo predivno za gledati, predivan izbačaj, snažan i precizan hitac nešto je što ima malo koji kuglač i od kojeg se puno moglo naučiti.

2013. godine nastupio je posljednji put za reprezentaciju na EP, vrlo uspješno s dva zlata u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Smanjio je intenzitet treninga zbog ozljede leđa i od tada se zaista mučio i svakodnevno liječio. No, unatoč tome, dolazio bi još na treninge kluba i hrvatske kuglačke reprezentacije. U 2014. godini Stanko nije sudjelovao na natjecanjima s muškom reprezentacijom što se vidno odrazilo i na ekipni rezultat, jer Stanka je teško zamijeniti. Te je godine nastupio i posljednji put za klub na državnom prvenstvu te osvojio drugo mjesto. 

Mene, članove kluba, prijatelje, poznanike i suradnike rastužila je vijest da je Stanko otišao jer je bio predobra osoba. Bio mi je motivacija iako je katkad bio rezerviran pohvaliti, ali sve u dobroj namjeri samo da više treniram da ne odustajem. Uvijek je bio tu za mene kao mladu kuglačicu, trenirao u samim počecima bavljenja kuglanjem, pokazivao mi tehniku i sam trenirao za sebe. 

Bio je veliki prijatelj svim zaposlenicima i suradnicima klubu, Udruzi slijepih Zagreb, Zagrebačkom sportskom savezu osoba s invaliditetom, Hrvatskom športskom savezu slijepih i u Hrvatskom paraolimpijskom odboru. 

U više navrata bio je nagrađivan i priznati sportaš. Početkom 2014. Stanko Jerković primio je jedno od svojih mnogobrojnih priznanja - proglašen je najboljim sportašem u neparaolimpijskim sportovima za 2013. godinu. Priznanje je dobio od Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Posebna mi je čast bila biti s njime na svečanom podiju.

U svoje osobno ime, članova kluba, svih suradnika s kojima je Stanko surađivao bilo kao sportaš ili kao sportski djelatnik izražavam sućut njegovoj obitelji,  a Stanku neka je vječna slava i hvala. 

Petra Deša, Sportski klub slijepih "Zagreb"

 

Fotogalerija