19.IBSA EP U KUGLANJU, ZAGREB 2019: Ekipno zlato za Hrvatsku

19.IBSA EP U KUGLANJU, ZAGREB 2019: Ekipno zlato za Hrvatsku

Prvog dana natjecanja na 19. IBSA europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne, koje je danas svečano otvoreno na legendarnoj Zagrebačkoj kuglani Grmoščica, Hrvatska ženska reprezentacija  sa srušenih 2033 čunja osvojila je zlato. U prvom nastupu Petra Deša,  kategorija B1, srušila je odličnih 613 čunjeva. Nova reprezentativka Dragana Kovačević u kategoriji B2 imala je izuzetno dobar premijerni nastup srušivši 672 čunja. Odluku o medalji donio je nastup Ruže Markešić u kategoriji B3 koja je srušila 748 čunjeva.

„Iako sam pred nastup imala malu tremu, jer nije lako nastupiti na ovakvom važnom natjecanju pred svojom publikom i na svom terenu uspjela sam je nadvladati. Kad je krenulo natjecanje posvetila sam se da ostvarim što bolji rezultat i mislim da sam u tome uspjela. Iako nisam oborila svoj europski rekord s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva iz rumunjskog Targu Muresa, izuzetno    sam zadovoljna svojim nastupom“, zaključila je Petra Deša.

Srebro je pripalo kuglačicama Poljske sa srušenih 1956 čunjeva, dok su brončane Rumunjke sa srušenih 1936 čunjeva.

Osim osvojene zlatne medalje danas, prvog dana EP za Hrvatsku su nastupili i kuglači u ekipnom dijel natjecanja, u kategoriji B1 S. Đunđek (507), i Enver Jusić (498) te Darko Sarapa u B2 kategoriji (649) srušenih čunjeva. Nakon nekompletno odigranog ekipnog dijela za kuglače (nastavak je sutra) Hrvatska se trenutno nalazai na trećem mjestu. Osim gore navedenih kuglača prvog dana natjecanja nastupio je i Denis Velimirović u B1 kategoriji, koji je srušio 469 čunjeva i Ranko Milutinović koji se je srušio 529 čunjeva i plasirao u finale u konkurenciji slijepih kuglača. Osim Milutinovića, u isto finale, kao posljednji 8 plasirao se je i Đunđek.

Kod kuglačica, sve 3 su se plasirale u pojedinačna finala po kategorijama (Deša, Kovačević, Markešić).

19. IBSA Europsko prvenstvo u kuglanju za slijepe i slabovidne, danas je otvorio predsjednik Europskog  i Hrvatskog paraolimpijskog odbora, g. Ratko Kovačić, u ime grada Zagreba prisutne je pozdravila gđa Tanja Ališić iz Gradskog ureda za sport i mlade. U ime Središnjeg državnog ureda za šport, g. Ivan Barićević. Goste je pozdravila i gđa Ljubica Lukačić, izasalnica Predsjednika Sabora RH.

Na ovom EP sudjeluje 83 natjecatelja iz 9 zemlja.

Sutra je (petak, 31.05.2019.) na programu je nastavak ekipnog natjecanja za kuglače i pojedinačno kvalifikacije u obje konkurencije po kategorijama.

Kompletne rezultate 1. dana natjecanja možete vidjeti u pdf dokumentu, kao fotogaleriju

 

Foto: Damir Senčar, HINA

Fotogalerija

Dokumenti