EPC PARA IGRE 2023: NASTUPI JUDAŠA I STRIJELACA

EPC PARA IGRE 2023: NASTUPI JUDAŠA I STRIJELACA

ROTTERDAM - Od 8. do 20. kolovoza u Rotterdamu će se održati prvo izdanje "European Para Championships", multi sportski događaj na kojem će se istovremeno organizirati Europska prvenstva u čak 10 parasportova.

U Rotterdamu će sudjelovati više od 1.500 parasportaša iz 40 zemalja, među kojima i 19 hrvatskih sportaša koji će nastupiti u šest sportova - boccia (7), parastreljaštvo (5), tenis u kolicima (2), džudo za slijepe i slabovidne (2), paratekwondo (2), te parabadminton (1).

"European Para Championships održavat će se svake četiri godine i to u godini koja prethodi Paraolimpijskim igrama. Sva natjecanja u Rotterdamu imaju status Europskog prvenstva što je vrlo važno s obzirom na kvote koje se mogu ostvariti za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. Ovo je prvi put da se u jednom gradu održava deset europskih prvenstava istovremeno, a u nekim sportovima će natjecatelji moći izboriti i direktan plasman u Parizu," kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić, dodavši kako je ideja za ovakvo natjecanje začeta još 2017. u Europskom paraolimpijskom odboru.

Većina natjecanja održat će se u dvorani Rotterdam Ahoy

Medalju s posljednjeg EP-a branit će i Jelena Brešković u džudu za slijepe i slabovidne koja je prošle godine u Cagliariju bila treća.

"Spremna sam, treniram, svaki dan se trudim maksimalno. Nadam se još jednoj medalju, međutim ponekad je potrebno i malo sreće. Nadam se da neću razočarati moju novu trenericu, koja je uz mene u svakom trenutku, dobrom i lošem," kazala je članica JK Yuki. Spomenimo kako je njezina trenerica Marijana Mišković Hasanbegović, bivša hrvatska olimpijka i osvajačica prve hrvatske džudo medalje na velikim natjecanjima, bronce na EP-u 2009. u Tbilisiju.

Osim nj u judu u konkurenciji slabovidnih judaša u kategoriji J2-73 kg nastupiti će i Josip Tonžetić.

Nastup judaša je prema rasporedu 08.08.2023, u 10,00h početak eliminacijskih borbi a u poslijepodnevnim satima su borbe za medalje.

Detalji na linku : https://europeanparachampionships.com/sport/para-judo/

Kao članovi streljačke reprezentacije osoba s invaliditetom nastup će imati i slijepi i slabovidni strijelci, nastupiti će u 2 discipline, 10 m zračna puška stojeći (18.08.23) nastup Frana Skračića i Darka Golubića, i 20.08.2023 u disciplini 10m zračna puška ležeći, nastup F.Skračića, D.Golubića i R.Markešić.

Detalji na linku: https://europeanparachampionships.com/sport/shooting-para-sport/

 

POPIS HRVATSKIH SPORTAŠA

Judo: Jelena Brešković, Josip Tonžetić

Taekwondo: Marko Gračak, Ivan Mikulić

Streljaštvo: Ruža Markešić, Rudolf Petrović, Fran Skračić, Darko Golubić, Ivica Bratanović

Boccia: Dora Bašić, Martin Frković, Marko Turković, Luka Wagner, Anamaria Arambašić, Davor Komar, Damir Juren

Badminton: Dražen Mikšić

Tenis u kolicima: Anto Joskić, Sven Maretić