HPO Proglašenje sportaša za 2014: Petra Deša i Franjo Bičanić nagrađeni

HPO Proglašenje sportaša za 2014: Petra Deša i Franjo Bičanić nagrađeni

Sportaši s invaliditetom, pod ingerencijom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, u 2014. godini nastupili su na 56 međunarodnih natjecanja od kojih su naznačajniji nastupi na zimskim paraolimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima te europskim i svjetskim kupovima.

Ukupno je na svim međunarodnim natjecanjima u 2014. godini, pod ingerencijom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, osvojeno 159 medalja: 65 zlatnih, 43 srebrnih i 51 brončana. U 2014. godini na europskim i svjetskim prvenstvima te europskim i svjetskim kupovima osvojeno je ukupno 43 medalje: 18 zlatnih, 7 srebrnih i 18 brončanih.

Priznanje su dobili i članovi HŠSS-a, odnosno naših članica. Petra Deša kao nauspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima i Franjo Bičanić iz ŠUS Svjetlost Osijek za dugogdišnji rad u sportu osoba s invaliditetom. 

Najuspješnija sportašica u kategoriji neparaolimpijskih sportova je Petra Deša (Sportski klub slijepih ‘Zagreb’); zlatna medalja pojedinačno – 2×120 hitaca kategorija B1 i pojedinačno 1×120 hitaca na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju, Tomaszow Mazowiecki, Poljska. Članica je Sportskog kluba slijepih „Zagreb“, debitirala je u reprezentaciji 2005.godine na IBSA EP u Rijeci. Višestruka je osvajačica medalja na IBSA europskim i svjetskim prvenstvima u kuglanju za slijepe i slabovidne u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Prvu pojedinačnu medalju osvojila je na SP 2007. (srebro) a prvu zlatnu medalju na EP 2012. Na Europskom prvenstvu 2014. uz pojedinačnu zlatnu medalju osvojila je i zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji i u konkurenciji parova.

 

FRANJO BIČANIĆ (1947, Vladislavci) – u sport slijepih i slabovidnih u Osijeku uključuje se 1965. godine; trenirao je atletiku, goalball, kuglanje i šah, a sudionik je i osvajač medalja na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Kao član goalball ekipe nekoliko puta u razdoblju od 1965. – 1981. godine osvaja naslov prvaka Hrvatske.

Za reprezentaciju Hrvatske prvi put nastupa 1997. godine u Bratislavi na međunarodnom natjecanju u konkurenciji parova, gdje osvaja 3. mjesto. Godine 2000. nastupa na Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe. Šest godina kasnije izabran je za člana Izvršnog odbora Športske udruge slijepih Svjetlost, gdje i danas aktivno radi. Ove godine obilježit će 50 godina djelovanja u sportu osoba s invaliditetom.

Druga je nagrada pripala Zagrepčaninu Želimiru Gulašu, koji se sportom počeo baviti 1984. godine; u to doba postaje voditeljem sportske sekcije „Društva distrofičara i tjelesnih invalida Grada Zagreba“. Istovremeno se uključuje i u rad Zagrebačkog športskog saveza invalida, gdje postaje član predsjedništva.

Sudjeluje u osnivanju „Sportskog društva paraplegičara Zagreb“ te sustavno radi na mobilizaciji i uključivanju što većeg broja osoba s invaliditetom u sustav sporta i sportske rekreacije putem raznih radionica i predavanja. Pomaže u osnivanju mnogobrojnih klubova i udruga osoba s invaliditetom na području Grada Zagreba i šire.

30 godina rada u sportu i sportskim organizacijama za osobe s invaliditetom posvetio je razvoju sporta osoba s invaliditetom te pomaganju i animiranju osoba s invaliditetom da se u što većem broju aktivnije uključe u sport i sportsku rekreaciju kako bi podigli kvalitetu života.

 

 

Fotogalerija