IBSA JUDO EP 2019: Hrvatska s 5 predstavnka na EP 2019

IBSA JUDO EP 2019: Hrvatska s 5 predstavnka na EP 2019

U talijanskoj Genovi od 23. do 29. srpnja 2019., održava se IBSA Europsko prvenstvo u judu za slijepe i slabovidne. Hrvatske boje branit će članice JK Kaštela paraolimpijka Lucija Brešković u kategoriji do 70 kg te debitantice njezina mlađa sestra Jelena Brešković u kategoriji do 57kg i u kategoriji do 63kg nastupa Mirela Bralić.

Na Europskom prvenstvu prvi puta Hrvatska ima judaše, iz Zagreba, u kategoriji do 73 kg nastupiti će Josip Tonžetić iz JK Dojo te Fran Skračić iz JK Budokan.

Svakako da su najveća očekivanja od najiskusnije judašice Lucije Brešković koja ima s Europskih prvenstava srebro iz Birminghama 2017. i broncu iz Lisabona 2015 godine. Lucija Brešković je bila prva hrvatica u judu koja je nastupila na Paraolimpijskim igrama zauzevši 2016. godine u Rio de Janeru peto mjesto. Na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Lisabonu Lucija Brešković zauzima peto mjesto.

Neposredno prije odlaska za Genovu Lucija Brešković je izjavila: "Pripreme su počele još od Bakua, gdje sam nastupila 13. svibnja 2019. na Grand Prixu, gdje sam osvojila peto mjesto. U međuvremenu su me pratile mnoge ozljede, a od nekih se još nisam u potpunosti oporavila. Unatoč svemu smatram da sam Izvukla u poslijednjih desetak dana priprema maksimum tako da u Genovu putujem spremna. Zadovoljila bi me obrana europskog srebra s prošlog prvenstva, za prvo ću se morati dobro potruditi. Na putu mom uspjehu svakako će mi biti najveća prepreka Ruskinja Olga Zabrodaskaya od koje sam gubila zadnja tri natjecanja. Zabrodaskaya je jedina Europljanka koja je ispred mene na Svjetskoj rang ljestvici. Sedma sam na svjetskoj rang ljestvici, a u Tokiju u mojoj kategoriji putuje najboljih osam. Vjerujem da ću ja biti među njima", zaključila je paraolimpijka Lucija Brešković.

U Genovi mogu se ostvariti bodovi za IBSA Judo Svjetsku rang listu, jer je natjecanje dio kvalifikacijskog ciklusa za odlazak na Paraolimpijske igre u Tokijo 2020.

IBSA Judo EP, web stranica:

https://www.ibsajudo2019.it/