XIV.PARAOLIMPIJSKE IGRE 2012 - SVE SPREMO ZA POČETAK

XIV.PARAOLIMPIJSKE IGRE 2012 - SVE SPREMO ZA POČETAK

 

LONDON, 28. kolovoza 2012. (Hina) - Sve je spremno za otvaranje 14. paraolimpijskih igara koje će se od 29. kolovoza do 9. rujna održati u Londonu. Na Igrama će nastupiti rekordnih 4.200 sportaša iz 165 zemalja u 20 sportova, pri čemu će 15 zemalja prvi put sudjelovati na POI.

 

Na Igrama će nastupiti i 25 hrvatskih sportaša u pet sportova, u atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i biciklizmu. Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno devet medalja pri čemu tri zlata, srebro i pet brončanih medalja.

Nakon što su zadivili svijet sjajnom organizacijom Olimpijskih igara domaćini jednako najavljuju i za POI. Sportski objekti i Olimpijsko selo su prilagođeni potrebama sportaša s invaliditetom, a čak su i po gradu na niz mjesta postavljene rampe i liftovi kako bi se sportašima olakšalo kretanje. Posljednjih dana užurbano se privode kraju i pripreme za svečanost otvaranja za koju organizatori tvrde kako će biti jednako spektakularna kao i one za otvaranje i zatvaranje OI. Za sada se svi detalji "showa" drže u tajnosti, posebice tko će upaliti paraolimpijsku baklju. Zna se tek kako će svečanost trajati tri sata, redatelji svečane ceremonije su Jenny Sealey i Bradley Hemmings, a sudjelovat će više od 3.000 volontera.

"Sve je spremno za početak Igara koje će biti jednako blistave kao i Olimpijske. Svijet je paraolimpijske igre počeo pozornije pratiti od Pekinga, a u Londonu očekujemo medijsko uzlijetanje", kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora sir Philip Craven.

Interes gledatelja za POI je izuzetan. Do sada je prodano više od 2.3 milijuna ulaznica, a prijenosi sa natjecanja direktno će se emitirati u više od 100 zemalja.

Hrvatske boje u Londonu braniti 25 sportaša, kao i u Pekingu prije četiri godine. Primjerice u Barceloni 1992. godine gdje su hrvatski paraolimpijci nastupili prvi put imali smo šest sportaša u tri sporta, a četiri godine kasnije u Atlanti pet sportaša u dva sporta. U Sydney je sudjelovalo 15 sportaša u 5 sportova, a u Ateni 2004. smo imali 17 sportaša u pet sportova, a prije četiri godine 25 sportaša u pet sportova.

Hrvatska je do sada osvojila ukupno devet medalja pri čemu tri zlata, srebro i pet brončanih medalja. Sve tri zlatne medalje osvojene su u Pekingu prije četiri godine. Antonia Balek je slavila u bacanju kugle i bacanju koplja, dok je Darko Kralj pobijedio u bacanju kugle. Srebro je u Pekingu osvojio Branimir Budetić u bacanju koplja. Brončane medalje osvojili su Milka Milinković, Jelena Vuković i Mihovil Španja. Milka Milinković je 1992. u Barceloni bila treća u bacanju koplja što je bila prva hrvatska paraolimpijska medalja u povijesti. Španja je tri bronce osvojio u Ateni na 100 leđno, 200 mješovito i 400 m mješovito, dok je Jelena Vuković u Ateni bila treća u bacanju diska.